Cevdet KIZIL; Southern New Hampshire Universitesi (A.B.D.) Bahar Satranc Turnuvasi ’04 Sampiyonu

                          (Southern New Hampshire University Spring Chess Tournament '04 Champion) (U.S.A.)

            SNHU (Southern New Hampshire Universitesi) Bahar Satranc Turnuvasi '04, SNHU Satranc Kulubu tarafindan 2004 yilinin 1 Mayis gunu duzenlenmisti. Havanin cok guzel oldugu guzel bir bahar gunuydu ve universitenin ogrencileri bu hos havanin tadini cikariyordu. Diger taraftan, SNHU Satranc Kulubu uyeleri bu 1 Mayis gununun ne kadar da buyuleyici oldugunun farkinda degillerdi. Cunku turnuvaya o kadar konsantre olmuslardi ki, o kadar heyecanli ve sabirsizlardi ki bunu fark etmeleri imkansizdi.           

            Turnuva onceden ilan edildigi gibi tek eleminasyon sistemi ve oyun basina yirmi dakikalik zaman limitiyle basladi. Oyuncular arasinda gecen mucadele dolu zor maclar SNHU Bahar Satranc Turnuvasi '04'u cok daha fazla enteresan ve renkli hale getirmisti.

               Ornek vermek gerekirse, ilk turda turnuvanin cok guclu iki oyuncusu olan M. Turker Firik (Turkiye) ve Vietnamli Le T. My Hanh (Kitty) eslesmisti. Turker oyunun erken safhalarinda cok kucuk bir hata yapmis, ancak karsisindaki guclu bayan rakibi Le T. My Hanh (Kitty) bu hatadan faydalanarak maci son safhalara kadar kontrolu altinda tutmustu. Hatta Turker'i mat etmek icin de sadece bir hamlesi kalmis, ancak buna ragmen galip gelememisti. Soyle ki, bir hamle sonrasinda mat olacagini anlayan Turker, zaman bakimindan onde olmasinin avantajini cok iyi kullanmis ve zeitnotta olan (cok az suresi kalan) rakibi Kitty'ye devamli sah cekerek bayraginin dusmesini (zamaninin bitmesini) saglamisti. Turker gercekten de bu macta zamana oynama taktigini cok iyi uygulamisti. Fakat Kitty'nin bayragi dusmesine ragmen maci takip eden hakemler bir hamle sonrasinda mat oldugu icin hakli olarak maci berabare ilan etmisti. Boylece, M. Turker Firik ve Le T. My Hanh (Kitty) renkleri degiserek bir mac daha oynayacaklardi. Ikinci mac da ilk mac gibi gercekten cok zevkli ve uzun gecmisti. Her iki oyuncu da sinirlarini test etmis. performanslarini sonuna kadar kullanmaya calismisti. Sonucta ise zafer zor da olsa Turker'in olmustu. Ilk turun bu maci gostermisti ki turnuva her turlu surprize acikti. Ilaveten, daha once tahmin edildigi gibi bu macin galibi bundan sonraki diger tum turlarda da basarili olarak finale kadar yukselmisti.     

M. Turker Firik’in Final serilerindeki rakibi ise turnuvanin ilk basindan bu yana organizasyonun favori oyuncusu olarak gosterilen Cevdet Kizil idi. Cunku daha ilk turlardan baslayarak Final'e kadar tum maclarini rahat bir sekilde kazanmisti Cevdet Kizil.

Final serisi maclari oynanilmayi beklerken, sirada bir diger cok onemli karsilasma vardi. Ucunculuk unvan maci Turkiye'den M. Sinan Pirimoglu ile Filipinler'den Ferdinand Faustino (Fred) arasinda oynanacakti. Karsilasmadan once macin favorisi M. Sinan Pirimoglu olarak gosteriliyordu. Ancak Ferdinand Faustino, M.Sinan Pirimoglu'nun acilis hatasini affetmeyerek bu bolumde kazanmis oldugu avantajini oyunun sonlarina kadar tasidi ve mactan galip ayrilmayi bildi. Boylece ucunculuk unvan macini Ferdinand Faustino (Filipinler) kazanmisti. Southern New Hampshire Universitesi Bahar Satranc Turnuvasi '04'de ucuncu olup buyuk bir basari kazandigi icin de kendisine ucunculuk plaketi verilmisti.

Diger taraftan, Final serisi maclari da artik iki Turk oyuncu arasinda oynanmaya hazirdi. Final'de M. Turker Firik ve Cevdet Kizil karsilasiyordu. Oyuncular birbirlerine karsi bir beyaz, bir de siyah taslarla olmak uzere iki oyun oynayacaklardi. Bu iki oyuncuyu degerlendirdigimizde, M. Turker Firik komplike pozisyonlari cozmekte, oyunortasini oynamakta ve olasiliklari hesaplamakta iyiyken, Cevdet Kizil'in cok derin bir acilis bilgisi vardi, oyunsonunda ustaydi ve tecrubesi cok fazlaydi (bu turnuvadan once ulusal, uluslararasi, internet, resmi ve gayri resmi dahil olmak uzere toplam 17 turnuvada odul kazanmisti).

Ilk oyunda Cevdet Kizil beyaz taslarla oynadi ve bu avantajini cok iyi kullandi. Klasik oyun taktigi olan, rakibi uzerine  oyunun erken safalarinda yogun baski uygulamasi bu macta da gozlemlenmisti. Herseyden once, oyun baslar baslamaz Cevdet Kizil piyonlarini tahta uzerindeki en kritik karelere hareket ettirerek oyunun merkezini kontrolu altina aldi ve rakibi M. Turker Firik'in mobilitesini (hareket etme alanini) buyuk olcude sinirladi. Daha sonrasinda 14. hamlede Cevdet Kizil'in meshur olan atlarini cok iyi kullanma ozelligi sahneye cikti ve M. Turker Firik'in sahi ve kalesi Cevdet Kizil'in ati tarafindan catala alindi. 15. hamlede Cevdet Kizil, M. Turker Firik'in kalesini bu sekilde almis ve oyunda materyal olarak cok kritik bir sekilde bir kale one gecmisti. Bu hamlesinden sonra ise Cevdet Kizil vezirini c7 karesine hareket ettirmisti ki bu da cok ama cok tehlikeli bir hamleydi. Bu hamle Cevdet Kizil'in maci kazanmasinda onemli rol oynayacakti. Bu arada M. Turker Firik'in 28. hamlesi (vezir hamlesi) hataliydi, cunku bu hamleyi yaparak Turker kendi filini perdelemis oldu. Zira bu hamlesi ona oyunun geri kalan kisminda bircok problemler dogurmustu. Sonuc olarak Cevdet Kizil Final serilerinin ilk macini kazanmisti.

M. Turker Firik, Final serilerinin ikinci macinda beyaz taslarla oynayacakti ki bu anlamda bir avantaji oldugu suphe goturmez bir gercekti. Ancak ne yazik ki ilk macta almis oldugu maglubiyetin negatif psikolojik etkisi de halen uzerindeydi. Bahsedilen psikolojik faktor 11. hamlede kendisini gosterdi ve Cevdet atini c2 karesine surukleyerek Turker'in kalesine saklanacak hicbir yer birakmamisti. Boylece M. Turker Firik 12. hamlede kalesini kaybederek macin kalan kisminda bir kale eksik sekilde oyuna devam edecekti. Cevdet Kizil gibi cok tecrubeli bir oyuncu karsisinda bu gercekten de asiri derecede buyuk bir dezavantajdi. Oyunun bundan sonraki hamlelerinde M.Turker Firik bir ara Cevdet'in olmek bilmeyen atini alabilmek icin cok buyuk bir firsat yakalamis, ancak Cevdet Kizil cok muthis bir savunma sanati uygulayarak atini kaybetmemisti. Oyunun basindan bu yana bircok olumsuzluk yasayan Turker ise halen maci birakmiyor, asla bitmek tukenmek bilmeyen bir umitle saldirmaya devam ediyordu. M. Turker Firik'in 23. hamlede yaptigi guclu e6 fil hareketi oyunun henuz bitmediginin sinyallerini veriyordu. Cevdet Kizil'in sayisiz tehdit ve olasiligi engellemek uzere 25. hamlede yaptigi kale fedasi ise M. Turker Firik'in saldirilarinin artik cok tehlikeli bir hal aldigini anlatiyordu. Cevdet Kizil'in yapmis oldugu bu kale fedasina ragmen M. Turker Firik'in c6 ve e6 karelerinde halen cok tehlikeli iki piyonu bulunmaktaydi ki bunlar dogal olarak potansiyel vezirler seklinde dusunuldugunde cok korkutucuydu. Bunu algilayan Cevdet Kizil piyonlari durdurmak icin bu kez de atini feda etmek zorunda kalmisti. Artik mac hakikaten cok cekismeli ve basabas bir hal almisti. M. Turker Firik oyunu esitlemis, acilis safhasinda yapmis oldugu hatalari oyunortasi ustaligiyla telafi etmisti. Tabi morali de artik maksimum duzeydeydi. Yine de tum bu sartlara ragmen Cevdet Kizil tekrar tecrubesini konusturdu ve kalesini a8 karesine hakeket ettirerek potensiyel bir vezir olma sansi bulunan piyonuna tam destek sagladi. M. Turker Firik bu piyonu durduramadi, direnisi sonunda kirildi ve Cevdet Kizil vezir cikti. Dogal olarak oyunun geri kalan kisminda Cevdet Kizil oyuna tam anlamiyla hukmetti ve maci rahat bir sekilde kazandi. Oyunsonunda usta olusu kendisini kurtarmisti.

Ozetle final maclarinin her ikisi de etkileyici stratejiler ve taktiklerle doluydu. Bu oyunlari izleyenler bircok sey ogrenebilirdi.

Cevdet Kizil (Turkiye) Southern New Hampshire Universitesi (A.B.D.) Bahar Satranc Turnuvasi '04'de kazandigi Sampiyonluk neticesinde "Seref Plaketi"ni kazandi. M. Turker Firik ise turnuvaya final turunda veda etmis olsa da basarisi buyuktu ve sonuc olarak 2.lik plaketini almaya hak kazanmisti.

 

Final Serileri 1. Mac Notasyonu (Hamle Listesi)

Cevdet Kizil (beyaz) - M. Turker Firik (siyah)

 

1.e4 g6   2.Nf3 Bg7   3.d4 b6   4.Nc3 Bb7   5.Bd3 c5   6.d5 e6   7.d6 Nc6   8.O-O Nb4   9.e5 Nxd3   10.Qxd3 b5   11.Re1 c4   12.Qd1 a5   13.Nxb5 Ba6   14.Nc7+ Kf8   15.Nxa8 Qxa8   16.b3 c3   17.Qd4 Bb7   18.Qxc3 a4   19.Re3 f6   20.Qc7 Ke8   21.Bb2 h5   22.Nh4 Rh6   23.Rg3 g5   24.c4 g4   25.f4 fxe5   26.Bxe5 Bxe5   27.fxe5 axb3   28.Rxb3 Qa7+   29.Rb6 Qa5   30.Rxb7 Qxe5   31.Qxd7+ Kf8   32.Qf7#   (1-0)

 

Final Serileri 2. Mac Notasyonu (Hamle Listesi)

M. Turker Firik (beyaz) – Cevdet Kizil (siyah)

 

1.g3 e5   2.d4 exd4   3.Qxd4 Nc6   4.Qe3+ Qe7   5.Qxe7+ Bxe7   6.Nf3 d5   7.c3 Bg4   8.Bg2 Bxf3   9.Bxf3 0-0-0   10.c4 Nd4   11.0-0 Nc2   12.cxd5 Nxa1   13.Bf4 Nc2   14.Rc1 g5   15.Be5 f6   16.Bc3 Nb4   17.Nd2 Nxa2   18.Ra1 Nxc3   19.bxc3 a6   20.Rb1 Bd6   21.Ne4 b5   22.Bg4+ Kb7   23.Be6 Re8   24.c4 b4   25.c5 Rxe6   26.c6+ Kc8   27.dxe6 Kd8   28.Nxd6 cxd6   29.Rxb4 Kc7   30.Rb7+ Kxc6   31.e7 Nxe7   32.Rxe7 Ra8   33.Rxh7 Kd5   34.h4 gxh4   35.gxh4 a5   36.Rb7 a4   37.Rb2 a3   38.Ra2 Kc4   39.h5 Kb3   40.Ra1 Kb2   41.Rd1 a2   42.Rxd6 a1=Q+   43.Kg2 Rg8+   44.Kf3 Qa3+   45.e3 Qxd6   46.e4 Rh8   47.e5 Qd3+   48.Kg2 Rg8+   49.Kh2 Qf1   50.exf6 Qg2#   (0-1)

 

Final Serileri 1. Mac – Onemli Anlar

 

 

9.e5… : Cevdet Kizil (beyaz) d6 ve e5'deki piyonlariyla tahtanin merkezini kontrol ediyor ve M. Turker Firik'in (siyah) taslarinin mobilitesini (hareket alanini) sinirliyor.

 

 

14. Nc7+… : Cevdet Kizil’in (beyaz) ati M. Turker Firik'in (siyah) sahi ve kalesini ayni anda tehdit ediyor. Turker'in e8'deki sahi catalda olup sah cekilmis oldugundan mutlaka hareket etmesi gerekiyor. Boylece Cevdet Kizil bir sonraki hamlede M. Turker Firik'in a8'deki kalesini aliyor.

 

 

29. Rb6… : 29.hamlede Cevdet Kizil (beyaz) kalesini b6 karesine hareket ettiriyor. Bu hamle gercekten de cok guclu, cunku M. Turker Firik'in (siyah) sah cekisini bloke ederek sahi koruyor. Ayni zamanda bu hamle b7'deki fili de tehdit ediyor. Tum bunlara ilaveten dikkat etmek gerekir ki Cevdet Kizil'in c7'deki veziri de cok guclu konumlanmis. Cunku kaleyle birlikte o da b7'deki file saldiriyor ve M. Turker Firik'in sahina potensiyel bir kabus olmaya devam ediyor.

 

 

32. Qf7#... : Cevdet Kizil vezirini f7 karesine hareket ettirerek maca son noktayi koyuyor. Sah-mat! Daha once bahsedildigi gibi bir vezirin 7. hanede olmasi her zaman kabus anlamina gelir, buna yine 7.hanede olan bir de kale eklediginizde kabus gercek bir trajediye donusur.

 

 Final Serileri 2. Mac – Onemli Anlar

 

 

11. … Nc2 : Cevdet Kizil (siyah) 11.hamlede atini c2 karesine hareket ettirir. M. Turker Firik'in (beyaz) a1'deki kalesinin kacacak hicbir yeri yoktur ve dolayisiyla 12. hamlede tahtadan silinir. Cevdet Kizil her zaman oldugu gibi oyuna agresif stiliyle baslar.

 

 

23. Be6 … : M. Turker Firik (beyaz) filini 23. hamlede e6 karesine hareket ettirir. Bu hakikaten cok guclu bir hamle! Cunku d5'deki piyonu tarafindan cok iyi bir sekilde korunan Turker'in fili, simdi c8-h3 ve e6-g8 capraz yollarini kontrol etmektedir ve Cevdet Kizil'in (siyah) taslarinin mobilitesi (hareket alani) ciddi anlamda sinirlanmistir. Ileriki hamlelerde Cevdet Kizil icin stres dolu anlar beklemektedir.

 

 

 

25. … Rxe6 : Cevdet Kizil (siyah) kalesini e6 karesine oynar ve M. Turker Firik'in (beyaz) filini alir. Cevdet Kizil'in kalesi bir sonraki hamlede M. Turker Firik'in d5'deki piyonu tarafindan alinacagindan bu bir fedadir. Boylece Cevdet Kizil file karsi kalesini degiserek materyal anlamda zarara ugramistir. Ancak aslinda bu, ileride cok asiri derecede tehlikeli olacak bircok hamleyi hesaplayabildiginizde yapilacak en iyi seydir. Cevdet Kizil'in burdaki amaci M. Turker Firik'in pozisyonel avantajini azaltmaktir.

   

 

27. dxe6 … : M. Turker Firik (beyaz) Cevdet Kizil'in (siyah) kalesini alir ve c6 ile e6 kareleri olmak uzere cok kritik noktalarda halen iki piyonu bulunmaktadir. Bu piyonlarin her ikisi de vezir cikmak icin potensiyel firsatlardir. Cevdet Kizil bu oyunu kazanmak istiyorsa kesinlikle bu piyonlari elemine etmenin bir yolunu bulmak zorundadir.

 

 

31. … Nxe7 : Cevdet Kizil piyonlardan birini sahiyla elemine etmeyi basarir. Fakat digerini elemine etmek icin halen atini feda etmek durumundadir. Sonucta Cevdet Kizil atini e7 karesine oynar ve M. Turker Firik'in diger piyonunu da alir. Ancak tabi ki ati bir sonraki hamlede M. Turker Firik'in b7 karesindeki kalesi tarafindan ortadan kaldirilacaktir.

 

 

32. …Ra8 : Cevdet Kizil (siyah) kalesini a8 karesine oynar. Akilli hamle! Cunku artik M. Turker Firik (beyaz) icin Cevdet Kizil'in a6'daki piyonunu durdurmak cok zordur. Bundan sonraki hamlelerde M. Turker Firik bu piyonu kalesiyle yakalamaya calisir, fakat Cevdet Kizil bu kez piyonunu korumak icin sahini devreye sokar. Diger taraftan M. Turker Firik'in sahi Cevdet Kizil'in piyonunun vezire donusecegi a1 karesinden bir hayli uzaktadir. Cevdet Kizil'in sahi bu konuda daha avantajli oldugundan oyunun kaderi acisindan bitirici bir rol almistir. Bu M. Turker Firik icin cok ama cok ciddi bir dezavantaj olmustur. Bu mac, Cevdet Kizil tarafindan oyunsonuna gecisin en guzel orneklerinden birini temsil etmektedir.

    

 

50. … Qd2# : Cevdet Kizil (siyah), M. Turker Firik'i (beyaz) 50. hamlede mat eder. Bu hamle Cevdet Kizil icin toplam skorda 2-0 lik bir ustunlugu ilan etmekedir. Diger bir degisle, tecrube umidi maglup etmistir.

 

                                       SNHU Bahar Satranc Turnuvasi '04'un en iyi 3 Oyuncusu

 

 

 

                                                                            Cevdet Kizil (Turkiye) – Sampiyon

 

 

 

 

 

                                                                          M. Turker Firik (Turkiye) – 2.

 

 

 

 

 

                                                                            Ferdinand Faustino (Filipinler) – 3.